Το Hatha Yoga και η Μη-Βία

"Λοκροί στο Δάσος"

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Το Χάθα-Γιόγκα και η Μη-Βία

Πριν από έξι περίπου χρόνια ξεκίνησα ένα ταξίδι...Μετά από την παραίνεση ενός πολύ αγαπημένου μου προσώπου ήρθα σε επαφή με το χάθα-γιόγκα, καθώς αναζητούσα έναν τρόπο να νιώσω καλύτερα σε σχέση με το σώμα μου, αφού αισθανόμουν ότι συσσώρευε εντάσεις κάθε είδους λόγω ποικίλων εξωτερικών ερεθισμάτων...
Πάντα πίστευα και συνεχίζω μέχρι τώρα να πιστεύω ότι είναι καλό να απομακρύνουμε από τη ζωή μας οτιδήποτε μας ενοχλεί....Σίγουρα για αρκετούς ανθρώπους αυτό φαντάζει δύσκολο...και όμως αν πραγματικά θέλουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας οφείλουμε να σεβαστούμε πάνω απ’ όλα τις ανάγκες μας, γιατί πάντα υπάρχουν λύσεις γι’ αυτά που μας απασχολούν...
Αναφέρθηκα στη λέξη ταξίδι καθώς μίλησα για το χάθα-γιόγκα bien tempere της Εύας Ρούσπωλ, που είναι η μέθοδος στην οποία είμαι μαθητευόμενη, γιατί πραγματικά η μέχρι τώρα πορεία μου μόνο σαν ταξίδι μπορεί να παρομοιαστεί. Ένα ταξίδι, το οποίο σταδιακά με φέρνει όλο και σε μεγαλύτερη επαφή με το σώμα μου και με τις ανάγκες του.
Μια από τις πρώτες παραινέσεις που άκουσα από τη δασκάλα μου, όταν ξεκίνησα αυτό το ταξίδι, ήταν η μη-βία. Αρχικά με δυσκόλεψε να κατανοήσω την αξία αυτής της παραίνεσης για την εφαρμογή των ασκήσεων του χάθα-γιόγκα, αλλά με μια ακατανόητη και συνάμα μαγευτική διαδικασία, στην οποία μόνο το χάθα-γιόγκα μπορεί να σε μυήσει, το ίδιο το σώμα αντιλήφθηκε την αξία αυτής της αρχής. Η μη-βία,λοιπόν, πηγάζει από μια πολύ απλή αρχή. Εκτελούμε τις ασκήσεις χωρίς να πιέζουμε το σώμα μας, το αφήνουμε να φτάσει μέχρι εκεί που μπορεί, χωρίς να ζορίζουμε τους μύες να εκτελέσουν τις ασκήσεις. Μέσα από αυτή την πολύ απλή διαδικασία, που στην αρχή μου φαινόταν αδιάφορη, αντιλήφθηκα ότι σταδιακά το σώμα άρχισε να αποκτά τη χαμένη του ελαστικότητα και να εκτελεί κινήσεις που στην αρχή φάνταζαν αδύνατες. 
Με αυτό τον τρόπο, το ίδιο το σώμα σε  καθοδηγεί, ενώ εσύ ο ίδιος αφήνεσαι στη ροή των ασκήσεων και η ευεργετική επίδραση της αναπνοής και της διάρκειας εξασφαλίζουν μια εσωτερική ενδυνάμωση και ισορροπία, σε όλα τα επίπεδα, κυκλοφοριακό, ορμονικό, νευρολογικό, μυϊκό.
Σιγά-σιγά το ταξίδι έγινε μάθημα όχι μόνο για το σώμα, αλλά και για την ίδια τη ζωή. Έμαθα να αφήνομαι στη ροή, χωρίς να ανησυχώ, αλλά να είμαι και σε εγρήγορση. Γιατί η σπουδαιότητα του χάθα-γιόγκα έγκειται στο ότι προσφέρει στο είναι μας το απαραίτητο εδώ και τώρα, που μας βοηθάει να απολαμβάνουμε και να αντιλαμβανόμαστε ό,τι μας κάνει καλό και μας προσφέρει σωματική και πνευματική αγαλλίαση.
Έτσι σταδιακά κατορθώνουμε να κρατάμε όσα μας ευχαριστούν ή να απομακρύνουμε από την καθημερινότητά μας όσα μας δυσαρεστούν...Γι’ αυτό ανεπιφύλακτα συστήνω αυτό το ταξίδι σε όλους, για να γευόμαστε συνέχεια τα οφέλη και τις εκπλήξεις μιας ζωής αρμονικής, χωρίς εμπόδια, που πάνω απ’ όλα σέβεται το σώμα μας και το αντιμετωπίζει σαν ένα πολύτιμο δοχείο ζωής.
                                                                          
Ρένα Παναγοπούλου
panaeir@yahoo.gr
13.06.12 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου